Volg ons ook via:

 
Vakantie-ellende
geplaatst op 08 oktober 2012 in thema "Luijten Blog"

Vakantie vieren betekent: genieten van een welverdiende rust, ontsnappen uit de dagelijkse sleur, lekker even weg.

Vaak gaat het goed, maar soms komt u van de regen in de drup; pure ellende.

U heeft een prachtig hotel met zwembad geboekt, maar bij aankomst blijkt het zwembad nog in aanbouw of uw hotel blijkt het met de hygiëne niet zo nauw te nemen.

Uw reisagente ter plekke blijkt meer aandacht te hebben voor haar adonis, dan voor uw vragen of nog veel erger: u heeft een reis geboekt, maar uw reisorganisator is failliet gegaan.

Wat zijn dan uw rechten; waar kunt u terecht ?

Als u voor zekerheid wilt gaan, kunt u het beste een reis boeken bij een organisatie die is aangesloten bij het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR).
Die organisatie is dan ook aangesloten bij het Calamiteitenfonds en de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR).

De reisorganisator is verantwoordelijk voor een goede uitvoering van de reis (dus niet het reisbureau; dat is slechts een “doorverkoper” van uw reis).

Als een reisorganisatie failliet gaat en uw reis dus niet door kan gaan, krijgt u in elk geval uw vooruitbetaalde reisgeld terug, als de organisator is aangesloten bij de SGR.

Calamiteiten of rampen ter plekke van uw reisbestemming betekent ook het niet doorgaan of voortijdig afbreken van uw vakantie. In dat geval bent u ook verzekerd van restitutie van uw reisbetalingen en vergoeding van kosten van repatriëring naar Nederland, mits uw reisorganisator een ANVR-lid is.

Bij klachten, bijvoorbeeld over uw reisagent of over het hotel, kunt u – als uw reisorganisator een ANVR-lid is – terecht bij de stichting Geschillencommissie Reizen. U ontvangt dan een onpartijdig en deskundig oordeel over uw klacht.

Is de organisator niet aangesloten bij het ANVR, dient u uw klacht aan de gewone burgerlijke rechter voor te leggen.

Als de rechter uw klacht gegrond acht en de reisorganisator veroordeelt tot schadevergoeding, moet u alleen nog hopen, dat die organisator niet inmiddels een kale kip blijkt te zijn.

Laat die kip vóór een rechtszaak eerst maar even doorlichten om extra teleurstellingen te voorkomen.

Vraag advies aan uw reisbureau of rechtshulpverlener, alvorens u in actie komt.Rob Luijten

« naar artikeloverzicht
 

Luijten Blog


Straatverbod

Wanneer kun je een straatverbod vragen en welke stappen moet ik hiervoor ondernemen ?

lees meer »


Juridisch nieuws


Wat te doen met eigendommen van kinderen bij een echtscheiding

Indien een echtpaar in gemeenschap van goederen getrouwd is dan zal bij een echtscheiding de huwelijksgoederengemeenschap verdeeld moeten worden. In beginsel dient dat bij helfte gedaan te worden. Als er minderjarige kinderen zijn met eigendommen zoals een spaarrekening, dan vallen die eigendommen echter niet in de huwelijksgoederengemeenschap van de ouders.

lees meer »