Volg ons ook via:

 
Burenruzie
geplaatst op 04 april 2013 in thema "Luijten Blog"

Je moet een beetje geluk hebben met je buren.

Heb je eenmaal een probleem met je buurman, nou maak je borst dan maar nat.
Een burengeschil is soms vervelender dan een echtscheiding, omdat je dag en nacht met je buren te maken hebt.

Het wordt vaak ook nog van kwaad tot erger. Is het ene probleem opgelost of beslist door een rechter, ontstaat er daarna wel een volgend probleem.
De tijd van gezellig bij elkaar een kopje koffie drinken is dan allang voorbij.

Wat speelt er zoal tussen buren en welke regels kent de Wet ?

- Een lager gelegen perceel heeft veel last van aflopend water van een hoger gelegen perceel. Volgens de Wet moet een lager perceel dat in principe gedogen. Dus zelf maar een gootje aanleggen.
- Een buurman heeft last van een hoge bladverliezende boom die tegen de erfgrens staat. Bomen moeten in principe minstens twee meter van de erfgrens verwijderd staan, heggen een halve meter. Als deze al 20 jaren op onvoldoende afstand van de erfgrens staan, is de mogelijkheid om verwijdering te vorderen verjaard.
- Mijn buurman knipt zomaar aan de gemeenschappelijke taxushaag die op de erfgrens staat. Deze handelt onrechtmatig. Ik kan volgens de Wet schadevergoeding vragen of vorderen dat de buurman meewerkt dat op de grens in plaats van de haag een scheidingsmuur van twee meter hoogte wordt gebouwd; een soort Berlijnse muur. Ook niet echt gezellig.
- De buren hebben een terras gemaakt op hun garagedak en kijken zo in onze tuin. Mogelijk is hier sprake van inbreuk op de privacy. De Wet zegt, dat het niet geoorloofd is binnen twee meter van de erfgrens ramen, balkons e.d. te hebben voor zover die uitzicht bieden op het erf ernaast. U kunt dan afbraak van dat terras vragen.

Naja, ik kan nog veel meer burenellende opsommen.

Ik raad u aan het contact met de buren zoveel mogelijk vriendelijk te houden, anders kunt u aardig op de koffie komen en die smaakt toch anders !Rob Luijten

« naar artikeloverzicht
 

Luijten Blog


Straatverbod

Wanneer kun je een straatverbod vragen en welke stappen moet ik hiervoor ondernemen ?

lees meer »


Juridisch nieuws


Wat te doen met eigendommen van kinderen bij een echtscheiding

Indien een echtpaar in gemeenschap van goederen getrouwd is dan zal bij een echtscheiding de huwelijksgoederengemeenschap verdeeld moeten worden. In beginsel dient dat bij helfte gedaan te worden. Als er minderjarige kinderen zijn met eigendommen zoals een spaarrekening, dan vallen die eigendommen echter niet in de huwelijksgoederengemeenschap van de ouders.

lees meer »