Volg ons ook via:

 
Slikken of …….. ?
geplaatst op 28 januari 2014 in thema "Luijten Blog"

Veel mensen komen geëmotioneerd naar een advocaat. Er is al heel wat gebeurd, voordat de stap naar de raadsman of –vrouw wordt gezet.

Het kan gaan om een huurgeschil, arbeidsgeschil, burengeschil, scheidingsproblematiek, een erfeniskwestie etc. etc.
De stellingen zijn ingenomen, de loopgraven gegraven en de hakken in het zand gezet. Die ander moet nu maar eens voelen; er wordt nu uit een ander vaatje getapt; de kanonnen zijn geladen.

Het hangt er uiteraard van af welke advocaat men treft. Je hebt advocaten die graag vechten en willen scoren voor hun cliënt en je hebt advocaten die, ondanks de oorlogstaal van de cliënt, het compromis zoeken.

Prijs u gelukkig met de laatste categorie, want de strijd aangaan en daarbij alle middelen inzetten lijkt de enige echte weg, maar bezorgt u vaak veel ellende.

“Hoezo ?” hoor ik zeggen. “Ik sta in mijn recht en dat wil ik ook halen”.
In principe heeft u natuurlijk gelijk: het recht hoort zege te vieren. Maar wat kost u dat ? En bovendien: is uw recht ook wel recht of misschien toch een beetje krom en heeft die ander ook een beetje gelijk.

De rechter zal uw zaak moeten beoordelen en beslissen en zal hoor en wederhoor toepassen. Vaak hoort de rechter dan twee “waarheden”, maar welke is dan de echte ? De echte waarheid bestaat misschien wel niet of ligt ergens in het midden.

Een procedure vergt veel van u, en uw naasten: veel energie, veel geduld, veel geld. Wat is het u waard om uw gelijk te halen ? Een cruciale vraag ! Doorgaan tot het (bittere?) eind ? De uitslag van een procedure is vaak ongewis. Rechters oordelen vaak heel anders dan u had gedacht.
Tijdens de procedure zal de rechter u de gelegenheid geven de zaak alsnog onderling te regelen. Dat scheelt de rechter werk en u bespaart u zelf een langer durend proces; een win-win-situatie, zou je kunnen zeggen.

U zult voor een onderlinge regeling wel anders tegen de zaak moeten aankijken, ook het standpunt van de wederpartij moeten begrijpen en een deel van uw eisen moeten laten vallen.
Het is dan schikken of …… stikken ?
In elk geval slikt u bij het schikken een deel van uw eisen in voor een goed doel: beëindiging van (soms jarenlang) procederen, negatieve energie, kosten en andere ellende.
Ik gun u die gave toe !
Rob Luijten

« naar artikeloverzicht
 

Luijten Blog


Straatverbod

Wanneer kun je een straatverbod vragen en welke stappen moet ik hiervoor ondernemen ?

lees meer »


Juridisch nieuws


Wat te doen met eigendommen van kinderen bij een echtscheiding

Indien een echtpaar in gemeenschap van goederen getrouwd is dan zal bij een echtscheiding de huwelijksgoederengemeenschap verdeeld moeten worden. In beginsel dient dat bij helfte gedaan te worden. Als er minderjarige kinderen zijn met eigendommen zoals een spaarrekening, dan vallen die eigendommen echter niet in de huwelijksgoederengemeenschap van de ouders.

lees meer »